MINA böcker


Svenskarna och deras fäder

I november 2016 utkommer Svenskarna och deras fäder – de senaste 11 000 åren på Albert Bonniers förlag. Den här gången skriver jag tillsammans med Sveriges främste DNA-släktforskare Peter Sjölund. Vår nya bok borrar vidare efter Min europeiska familj - de senaste 54 000 åren och Peter Sjölunds populära Släktforska med DNA.

Nu handlar det om hur området som vi i dag kallar Sverige har befolkats sedan inlandsisen smälte och fram till i dag. Vi kombinerar professionella forskares arbeten med DNA-analyser som privatpersoner har låtit göra över sina egna fädernelinjer. Då framträder en ny bild av Sveriges historia. En mycket finkalibrerad bild, där de flesta svenska män kan hitta sin egen position i det stora gemensamma släktträdet.
 

Förbeställ Boken här

http://www.adlibris.com/se/bok/svenskarna-och-deras-fader---de-senaste-11-000-aren-9789100167547

http://www.bokus.com/bok/9789100167547/svenskarna-och-deras-fader-de-senaste-11-000-aren/

 

 


Min europeiska familj – de senaste 54 000 åren

Vinnare av Augustpriset 2015. Jag bestämde sig för att släktforska på djupet och låta DNA-trådarna knyta ihop mig själv med forntidens människor. Jag gjorde DNA-test, läste hundratals studier, intervjuade tjogtals med forskare och reste i ett tiotal länder för att följa spåren bakåt.

Resultatet blev en bok om hur Europa har fått sin befolkning ända sedan de första jägarna kom Afrika under istiden. Den handlar om mitt eget ursprung och min egen familj. Men också om alla andra européer. Vi är ju släkt. Någonstans, någon gång levde vår senaste gemensamma förmoder och förfader. DNA-trådarna knyter ihop oss alla.

Min europeiska familj är på väg att översättas till engelska, spanska, holländska, danska och finska.

KÖP BOKEN HÄR

http://www.bokus.com/bok/9789100139117/min-europeiska-familj-de-senaste-54-000-aren/

OM BOKEN

"En ovanlig och allomfattande släktkrönika, där dna ger ny kunskap om européers högst blandade ursprung ... Sällan har 54 000 år förflutit så lätt och så lärt." Augustpriset 2015

"Denna bok gör mig glad. ... Vi behöver förundras, över oss själva, över vårt ursprung. Och Karin Bojs ger oss den chansen." -Aftonbladet

"Det är så galant gjort... Det ligger ett massivt arbete bakom boken, men det framstår i läsningen som så självklart, lätt och naturligt." - Expressen


Syra själv

Mjölksyrning är en av de äldsta och enklaste metoderna för att konservera och förädla mat. Den är energisnål, behåller viktiga näringsämnen och tar fram fina och komplexa smaker.

Jag har syrat mina egna grönsaker och studerat akademiska forskares arbeten om mjölksyrningens biologi och kemi. Jag har rest runt i Schweiz, Polen och Lettland för att studera traditionella metoder.  När hösten går mot vinter är mitt kylskåp fyllt av burkar med lysande orange morotsslantar, syrliga som karameller. Där finns olivgröna gurkor och rosa lökar, benvit surkål och vackrast av allt: rödkålen.

Boken ger en praktisk och enkel handledning om hur själva mjölksyrandet går till och ger odlingstips och recept.

Syra själv är översatt till engelska, tyska, franska, spanska, danska och finska.

KÖP BOKEN HÄR

http://www.adlibris.com/se/bok/syra-sjalv-konsten-att-foradla-gronsaker-med-halsosamma-bakterier-9789171262530

OM BOKEN

"Mjölksyra med mersmak [...] efter att ha läst hennes eleganta och lustfyllda handbok vill jag göra så mycket mer än den kål som sedan några veckor står och mognar uppe på vinden. Lök, gurka och morötter!" SVD

"Att syra grönsaker är ett perfekt sätt att bevara sommarens skörd så att den går att njuta av även resten av året" DN

"För det här är en av årets bästa kokböcker och den borde finnas i varje kök. Karin Bojs reder ut metoden för syrning av grönsaker på ett mycket lättförståeligt sätt, och all hokus pokus och flum är som bortblåst. Faktum är att den enligt mitt förmenande är en av årets bästa populärvetenskapliga böcker också." Färskvaruhallen


Vikten av gener

Fetma och övervikt är ärftligt bland de mest ärftliga tillstånd som genetiken känner till. Våra gener styr i vilken mån vi är känsliga för fett, kolhydrater och för lite motion. Vårt DNA ger oss olika förutsättningar.

Samtidigt som bantningsgurus från olika läger har grälat med varandra har genetiken gjort dramatiska framsteg. Forskare har ringat in ett trettiotal gener som påverkar övervikt och fetma.  Vikten av gener är den första bok som behandlar fetma och övervikt i detta perspektiv. Den berättar sakligt och lättfattligt om bantning, övervikt och människans DNA. Den går grundligt igenom vilka metoder som har vetenskapligt stöd.

Vikten av gener är översatt till norska.
 

KÖP BOKEN HÄR

http://www.adlibris.com/se/bok/vikten-av-gener-hur-dna-paverkar-din-vikt-9789127131071

OM BOKEN

"Författarna är två synnerligen kompetenta vetenskapsjournalister, anställda på Dagens Nyheter, som systematiskt uppdaterar kunskapsläget om genetikens betydelse för vikt och viktutveckling." Läkartidningen

"Ibland är den spännande som en deckare, och det är ju förvånande med tanke på att det är en faktabok om genetik som ligger intill mig i sängen ... De öppnar dörren till en smått svindlande värld, där vi går mot en framtid med skräddarsydda mediciner utifrån var och ens genuppsättning." Upsala Nya Tidning

"Vikten av gener är i högsta grad en aktuell, påläst, tankeväckande och viktig liten bok." Linköpings Tidning